Kansen voor gezonde groei Dutch Fresh Port en omstreken
23 september 2024
In de regio rondom Dutch Fresh Port blijft de brede welvaart achter op de rest van Nederland, gezien de hogere werkloosheidscijfers, een groter aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft en een sterke vergrijzing. Ook is het risico op ondermijnende activiteiten hoog in onze regio, dit raakt kwetsbare groepen. Deze ontwikkelingen veroorzaken een kloof in de samenleving. Dat is de reden dat ondernemers, onderwijs, inwoners en overheden samen willen werken aan het verbeteren van de regionale brede welvaart.

Lokale overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties van Dutch Fresh Port slaan de handen ineen om een Regiodeal te bereiken.

In de regio rondom Dutch Fresh Port blijft de brede welvaart achter op de rest van Nederland. We lopen hiermee achter op de rest van Nederland, gezien de hogere werkloosheidscijfers, een groter aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft en een sterke vergrijzing. Ook is het risico op ondermijnende activiteiten hoog in onze regio, dit raakt kwetsbare groepen. Deze ontwikkelingen veroorzaken een kloof in de samenleving. Dat is de reden dat ondernemers, onderwijs, inwoners en overheden samen willen werken aan het verbeteren van de regionale brede welvaart.

Henk van Os, wethouder Ridderkerk en lid stuurgroep Dutch Fresh Port: “In onze regio zetten we ons actief in voor gelijke kansen voor alle inwoners, op belangrijke gebieden zoals wonen, werken, veiligheid en onderwijs. Toch zien we een toenemende ongelijkheid op het gebied van brede welvaart, we lopen hierin achter op het landelijk gemiddelde. Dit vraagt om een gezamenlijke, versnelde aanpak om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft en iedereen in de regio gelijke kansen krijgt om zich te ontwikkelen. Daarom doen wij als regiogemeenten een krachtige aanvraag voor de Regiodeal.”

De betrokkenen bij Dutch Fresh Port streven naar een regio waar gezond voedsel voor iedereen toegankelijk is, met aantrekkelijke woon- en werkgebieden en goede kansen op banen en de juiste opleidingen. Er zijn al diverse kleinschalige, innovatieve initiatieven in de regio die, met de juiste impuls en intensievere samenwerking, potentieel hebben om impact te maken. De uitdaging is om deze energie te richten op een toekomstig vitaal gebied, met een gezonde balans tussen economische en maatschappelijke waarde.

Dutch Fresh Port staat bekend als een economisch zwaargewicht in de AGF-logistieke sector (Aardappelen, Groente en Fruit), dat een sleutelrol speelt in zowel Nederland als Europa.

Het bundelen van de krachten van ondernemers, overheid en onderwijs biedt unieke kansen om economische groei te stimuleren én maatschappelijke waarde te creëren.

Met de Regiodeal Dutch Fresh Port kunnen deze uitdagingen worden aangepakt door:

Gezonde en veilige werk- en leefomgeving: We zetten in op voedselongelijkheid, tegengaan van ondermijning,  armoedebestrijding, betere huisvesting voor arbeidsmigranten, en gezond voedsel via regionale ketens.

Talent aantrekken en behouden: Met de komst van nieuwe bedrijven is er een grote vraag naar gespecialiseerd personeel in de verslogistiek. Wij focussen op onderwijsinitiatieven, woonoplossingen, en regionale talentontwikkeling om de welvaart in de regio te verhogen.

Duurzame innovatie: Het verduurzamen van het AGF-logistieke cluster is cruciaal. We richten ons op mobiliteitsoplossingen, digitalisering, benutting van reststromen, en lokale energieopwekking.

Samen met lokale overheden, bedrijven, en maatschappelijke organisaties streven we naar een regio waar economische voorspoed en sociale cohesie hand in hand gaan. We zetten in op een regiodeal om gezonde generaties en een sterke samenleving te bevorderen. 💪🌍

Meer weten? Neem contact op met Gertjan Verstoep, programmamanager, via gertjan@dutchfreshport.eu.

Wil je op de hoogte blijven van alles bij Dutch Fresh Port?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Eén keer per maand houden wij u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en aankomende evenementen.

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze socials.