Het belang van de RegioDeal Barendrecht Ridderkerk Rotterdam: samen sterker!
14 oktober 2024
Lokale overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties van Dutch Fresh Port slaan de handen ineen om een Regiodeal te bereiken voor de regio.

De betrokkenen bij Dutch Fresh Port streven naar een regio waar gezond voedsel voor iedereen toegankelijk is, met aantrekkelijke woon- en werkgebieden en goede kansen op banen en de juiste opleidingen. Er zijn al diverse kleinschalige, innovatieve initiatieven in de regio die, met de juiste impuls en intensievere samenwerking, potentieel hebben om impact te maken. De uitdaging is om deze energie te richten op een toekomstig vitaal gebied, met een gezonde balans tussen economische en maatschappelijke waarde.

De RegioDeal Barendrecht Ridderkerk Rotterdam: samen sterker! biedt ook de kans om arbeidsmigrantenhuisvesting te benaderen vanuit het principe van brede welvaart. Brede welvaart gaat in essentie over het welzijn van mensen. Naast materiële welvaart gaat het ook om zaken als gezondheid, onderwijs, leefomgeving, sociale cohesie, persoonlijke ontplooiing en (on)veiligheid. Dit te combineren met arbeidsmigrantenhuisvesting is een complexe uitdaging, maar door samen te werken met alle betrokken partners kunnen we de juiste stappen zetten.

🔍 Waarom is dit belangrijk

In de komende jaren groeit de werkgelegenheid op Dutch Fresh Port met 4000 werkplekken. Een groot deel van deze vacatures zal worden ingevuld door arbeidsmigranten. Om deze mensen een goede werkplek te kunnen bieden, is huisvestiging en een fijne leefomgeving nodig. We willen dit op een verantwoorde manier aanpakken, waarbij bedrijven en andere partners hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor een gezonde integratie van arbeidsmigranten in de lokale gemeenschap.

Maarten van Hamburg, Bakker Barendrecht hierover: “Werken bij Bakker, is werken in een fijne omgeving, met goede arbeidsomstandigheden en aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Het welzijn van onze mensen is voor ons een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsvoering. Daarom kunnen wij ons goed vinden in de brede welvaart benadering van de regiodeal, waarbij het naast economische welvaart ook gaat het ook om zaken als gezondheid, onderwijs, sociale cohesie, persoonlijke ontplooiing en veiligheid. Ook wij verwachten in de komende jaren een beroep te doen op arbeidsmigranten. Als we de huisvesting voor deze mensen gezamenlijk binnen Dutch Fresh Port en de regio oppakken, kunnen we een integrale oplossing bieden waar arbeidsmigranten en de omgeving de vruchten van kunnen plukken.”

🏘️ Goede huisvesting, betere integratie

Dutch Fresh Port neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en zet zich in voor een goede leefomgeving voor alle medewerkers in het gebied. Voor arbeidsmigranten geldt dat een goede huisvesting hen helpt om zich sneller thuis te voelen in de regio. Door het mogelijk te maken dat zij deel kunnen nemen aan lokale activiteiten, onderwijs en maatschappelijke evenementen, bevorderen we wederzijds begrip en participatie. Daarnaast biedt huisvesting dichter bij het werk kansen om de druk op de lokale woningmarkt te verlichten.

⚖️ Welke woonvormen zijn passend?

Binnen de RegioDeal onderzoeken we verschillende oplossingen: van integratie in bestaande wijken tot de acceptatie van aangepaste woonvormen op tijdelijke locaties. We weten nog niet precies welke vorm het beste werkt, maar samen met onze partners brengen we dit onderwerp verder.

🏙️ Overlast in Rotterdam  en andere plekken verminderen

In bepaalde wijken leidt overbewoning door arbeidsmigranten tot overlast. Vaak wordt dit veroorzaakt door ongeschikte huisvesting. Samen kunnen we werken aan oplossingen die zowel de leefbaarheid van de omgeving verbeteren als het welzijn van arbeidsmigranten bevorderen. Dit draagt ook bij aan een positiever imago voor deze kwetsbare groep, die soms kampt met psychische problemen of een gebrek aan sociaal netwerk.

💡 Wat kunnen we bereiken?

Door als gemeenten, werkgevers en huisvesters samen te werken, kunnen we het maatschappelijke taboe rond arbeidsmigrantenhuisvesting doorbreken. De RegioDeal biedt een platform om oplossingen te vinden die niet alleen werken voor de arbeidsmigranten, maar ook bijdragen aan de brede welvaart in onze regio.

Samen bouwen we aan een betere toekomst voor iedereen! 🌍🤝

Wil je op de hoogte blijven van alles bij Dutch Fresh Port?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Eén keer per maand houden wij u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en aankomende evenementen.

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze socials.