Het was Otto de Groot die zich vanuit Barendrecht ontwikkelde tot schade-expert in de fruitindustrie. Regelmatig leverde inspecties van geïmporteerd fruit de conclusie op dat de producten aan waarde hadden ingeboet. Die waardevermindering zat hem vaak in vertraging van het transport of een slechte koeling. “Op een gegeven moment merkte Otto op dat vooral het fruit dat stond opgeslagen bij de deuren van de container (dus het verst weg van de koelinstallatie, bijna twaalf meter verderop) veel waarde verloor. Afhankelijk van vele factoren, van de lading zelf, maar ook de condities onderweg, kijken importeurs niet meer op als er 5 tot 8 procent van de waarde van de lading verloren gaat tijdens transport.”
Trechtervorming
De Universiteit van Wageningen sprong in op dit fenomeen en zocht samen met Otto naar een perfecte oplossing. Dat bleek een trechtervormige mat met een lengte van elf meter op de containervloer. Die mat zorgt ervoor dat de gekoelde lucht door de gehele container circuleert, ook helemaal naar de achterzijde en in de hoeken, en dat de temperatuur stabieler blijft. “Samen met Ronald Hagenstein (als business developer) en Marc Reijm (als techneut) is Otto aan de slag gegaan om de perfecte containermat (van het juiste materiaal, met de juiste dikte én recyclebaar) te vercommercialiseren. Eind 2017 kregen ze het productieproces op orde met een hightech werkplaats in Hellevoetsluis, klaar voor de commerciële lancering begin 2018.
Slim product
Dat avontuur bevalt Hagenstein prima. “Otflow is een verhaal dat ik met veel enthousiasme vertel, want ik ben er trots op dat ons slimme product minder financieel verlies voor exporterende en importerende partijen oplevert en tegelijkertijd een belangrijke bijdrage levert aan het tegengaan van voedselverspilling. De Otflow is de eerste luchtverdelingsmat die de temperatuur tijdens zeetransport optimaal houdt door het optimaliseren van de luchtstroom. Je hoeft niks te veranderen aan je reefer of aan de verdeling van de pallets. Je legt de paperboard Otflow op de vloer, plaatst daarop je pallets met fruit, groente, bloemen of andere versproducten en dat is het.”
Dertig landen
Inmiddels mag Otflow exporteurs en importeurs uit dertig landen tot zijn klanten rekenen. Een aantal van hen kwam Hagenstein tegen op de Fruit Logistica.in Berlijn. “Dat was een goede beurs. Otflow is afhankelijk van beurzen. We doen zaken over het hele zuidelijk halfrond. De helft van de orders komen uit Zuid-Amerika, de rest uit regio’s als India, Egypte, Zuid-Afrika en Europa. Het is, zeker in coronatijd, ondoenlijk om regelmatig alle landen te bezoeken. De beurzen stellen ons in staat bestaande contacten te behouden en nieuwe op te bouwen.” Toch liggen er wel belangrijke reizen in het verschiet. “De plannen om Australië, Nieuw-Zeeland en Zuidoost-Azië te veroveren liggen al klaar. De reisrestricties van de afgelopen jaren hebben vertraging opgeleverd. Binnenkort kunnen we er eindelijk weer heen,” zegt Hagenstein.
Productiehal
Otflow produceert de containermatten stuk voor stuk in zijn productiehal in Hellevoetsluis. Ronald Hagenstein denkt dat hierin op korte termijn geen verandering in komt. “Een extra productielocatie in het buitenland wordt pas rendabel als die jaarlijks 10.000 Otflow-matten maakt. Dat is nu nog niet aan de orde.”
Nieuwsgierig naar wat Otflow voor joiw verstransport kan betekenen? Kijk op www.otflow.com. Hierop vind je naast algemene informatie ook video’s over de toepassing van Otflow.